VARNING! Fönstret är för smalt för att använda pythonlabbet.se fullt ut. Använd en enhet med tangentbord!

Advent of Code - 2021

1 november 2021 - av Pythonlabbet

Om en månad smäller det! Nedräkningen har börjat. Den 1:a december kl 06 på morgonen svensk tid släpps det första problemet.

Advent of Code (adventofcode.com) är en julkalender med en nytt problem varje dag i december fram till det sista problemet 25 december. Varje problem består av två delar, när det första delproblemet är löst får man tillgång till det andra. För varje delproblem som löses får man en guldstjärna och klarar man alla problem får man då ihop 50 guldstjärnor.

Pythonlabbet och Advent of Code

Den första veckan (minst) kommer Pythonlabbet varje dag att publicera en video på en lösning på dagens problem. Hoppas vi ses då!

Svårighetsgrad

De första problemen brukar vara relativt lätta och de bör gå att lösa för många elever som lärt sig grunderna i programmering. Speciellt det första delproblemet brukar vara lätt. Även om svårighetsgraden varierar något upp och ner blir det definitivt svårare efterhand. I den andra halvan av julkalendern föreställer jag mig att även många professionella programmerare blir utmanade.

Bra att veta

Varje problem har sin egen indata. Denna indata finns i många versioner så olika användare har olika lösningar på problemen. En del indata är ganska stor och då kan det vara bra att spara indata i en egen fil. Pythonlabbet har inte stöd för att ladda in externa filer men det går bra på repl.it.

Gamla problem

Advent of Code har varit igång sedan december 2015 och alla gamla problem finns kvar att lösa. Som uppvärmning inför årets upplaga har jag börjat lösa problem från just 2015 och igår löste jag dag 20. Fem kvar!

Dag 1 2020 - ta gärna en titt på förra årets första problem.

Statistik 2020

Bilden nedan visar statistik för Advent of Code 2020. En guldstjärna representerar ett par tusen användare som klarat båda delar och en silverstjärna representerar de som klarat första delen. Det är alltså över 170 000 användare som klarat minst första delproblemet. I skrivande stund har nästan 13 000 användare klarat alla problem.